Letzte Suchanfragen

Ergebnisse für *

Es wurden 1 Ergebnisse gefunden.

Zeige Ergebnisse 1 bis 1 von 1.

Sortieren

  1. Saints and symposiasts
    the literature of food and the symposium in Greco-Roman and early Christian culture
    Autor*in: König, Jason
    Erschienen: 2012
    Verlag:  Cambridge Univ. Press, Cambridge [u.a.]

    Greek traditions of writing about food and the symposium had a long and rich afterlife in the first to fifth centuries CE, in both Greco-Roman and early Christian culture. This book provides an account of the history of the table-talk tradition,... mehr

    Staatliche Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz, Kunstbibliothek, Archäologische Bibliothek
    FB 5875 K78
    keine Fernleihe
    Staatsbibliothek zu Berlin - Preußischer Kulturbesitz, Haus Potsdamer Straße
    1 A 862221
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Erfurt / Forschungsbibliothek Gotha, Universitätsbibliothek Erfurt
    363192
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Seminar für Alte Geschichte, Bibliothek
    Frei 31a: R 3669
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen
    IV K 226.91
    keine Fernleihe
    Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen
    Kr 252
    keine Fernleihe
    Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky
    A 2012/10922
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Heidelberg
    2013 A 3995
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Bereichsbibliothek Altertumswissenschaften, Abteilung Alte Geschichte und Epigraphik
    XVII 1305 b
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Universitätsbibliothek Kiel, Zentralbibliothek
    Bereich Klassisches Altertum
    keine Fernleihe
    Hochschulbibliothek Friedensau
    Theol K 0261 /031
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Osnabrück
    GTF 6209-198 9
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek der Eberhard Karls Universität
    52 A 8936
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    63.2976
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe

     

    Greek traditions of writing about food and the symposium had a long and rich afterlife in the first to fifth centuries CE, in both Greco-Roman and early Christian culture. This book provides an account of the history of the table-talk tradition, derived from Plato`s Symposium and other classical texts, focusing among other writers on Plutarch, Athenaeus, Methodius and Macrobius. It also deals with the representation of transgressive, degraded, eccentric types of eating and drinking in Greco-Roman and early Christian prose narrative texts, focusing especially on the Letters of Alciphron, the Greek and Roman novels, especially Apuleius, the Apocryphal Acts of the Apostles and the early saints` lives. It argues that writing about consumption and conversation continued to matter: these works communicated distinctive ideas about how to talk and how to think, distinctive models of the relationship between past and present, distinctive and often destabilising visions of identity and holiness.

     

    Export in Literaturverwaltung   RIS-Format
      BibTeX-Format
    Hinweise zum Inhalt
    Quelle: Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    Sprache: Englisch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    Format: Druck
    ISBN: 9780521886857
    RVK Klassifikation: LG 7400 ; FB 5875
    Auflage/Ausgabe: 1. publ.
    Schriftenreihe: Greek culture in the Roman world
    Schlagworte: Symposium (Classical literature); Food in literature; Greek literature; Latin literature; Christian literature, Early; Symposium (Classical literature); Food in literature; Greek literature; Latin literature; Christian literature, Early
    Umfang: XI, 417 S., Ill., 23 cm
    Bemerkung(en):

    Literaturverz. S. 356 - 397

    Hier auch später erschienene, unveränderte Nachdrucke

    Conversation and community -- Locating the symposium -- Voice and community in sympotic literature -- Plutarch -- Athenaeus -- Early Christian commensality and the literary symposium -- Methodius -- Sympotic culture and sympotic literature in late antiquity -- Macrobius -- Consumption and transgression -- Philosophers and parasites -- Food and the symposium in the Greek and Latin novels -- Food and fasting in the Apocryphal Acts -- Food and fasting in early Christian hagiography.